Πώς να βάψετε ρίγες στους τοίχους

Πώς να βάψετε ρίγες στους τοίχους 1

Οι ρίγες στους τοίχους προσθέτουν ζωντάνια και κομψότητα στο χώρο, ενώ παράλληλα έχουν τη δύναμη να μεταβάλλουν οπτικά τις αναλογίες του, οι οριζόντιες ρίγες κάνουν το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος, οι κάθετες να φαίνεται ψηλότερος.

Οι ρίγες στους τοίχους μπορούν να είναι κάθετες ή οριζόντιες, μεγάλου ή μικρού πλάτους. Επίσης με ρίγες μπορούμε να επιτύχουμε διχρωμίες ή τριχρωμίες στους τοίχους. Σε περίπτωση μονοχρωμίας μπορούμε να βάψουμε ρίγες με  γυαλιστερό χρώμα σε ματ υπόβαθρο.

Εργαλεία

  • Μολύβι
  • Αλφάδι
  • Μέτρο
  • Χαρτοταινία

Στάδια σχεδίασης των ριγών:

Αρχικά θα πρέπει να σκεφτείτε αν θέλετε οριζόντιες ή κάθετες ρίγες και να αποφασίσετε το πλάτος τους. Συνήθως το πλάτος των λωρίδων κυμαίνεται από 10εκ. έως 30 εκ. μπορείτε να σχεδιάσετε ίσου ή διαφορετικού πλάτους ρίγες στον ίδιο τοίχο.

Βήμα 1: Αν επιλέξετε ίσου πλάτους ρίγες σε δύο χρώματα, βάψτε ολόκληρο τον τοίχο στο ανοιχτότερο χρώμα σε μία ή δύο στρώσεις.

Πώς να βάψετε ρίγες στους τοίχους 3

Βήμα 2: Μετά από τουλάχιστον 24 ώρες από την τελευταία στρώση του χρώματος σημαδέψτε με μολύβι τη θέση από τις ρίγες στον τοίχο με τη βοήθεια του μέτρου.

Πώς να βάψετε ρίγες στους τοίχους 4

Βήμα 3: Αλφαδιάστε τις ρίγες οριζόντια ή κάθετα με τη βοήθεια του αλφαδιού σημειώνοντας με το μολύβι σημεία σε μικρές αποστάσεις.

Πώς να βάψετε ρίγες στους τοίχους 5

Βήμα 4: Κολλήστε χαρτοταινία σε επαφή με τα σημάδια, που ορίζουν το πλάτος της κάθε ρίγας, ασφαλίζοντας την καλά στην άκρη, ώστε κατά το βάψιμο το χρώμα να μην “περάσει”  κάτω από τη χαρτοταινία.

Πώς να βάψετε ρίγες στους τοίχους 6

Βήμα 5: Αφού ολοκληρώσετε τη σχεδίαση των ριγών με τη χαρτοταινία σε ολόκληρο τον τοίχο, βάψτε τις με το επιθυμητό χρώμα σε μία ή δύο στρώσεις, ώστε το χρώμα να φαίνεται ομοιόμορφο.

Πώς να βάψετε ρίγες στους τοίχους 7

Βήμα 6: Μόλις “τραβήξει” το χρώμα ξεκολλήστε τις χαρτοταινίες και όταν στεγνώσει εντελώς το χρώμα ο τοίχος είναι έτοιμος.

Πώς να βάψετε ρίγες στους τοίχους 2

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Χρησιμοποιείστε μολύβι για να σημειώνετε. Το στυλό διαρκείας δεν καλύπτεται από το χρώμα.
  • Μη χρησιμοποιείται ράμμα εμποτισμένο γιατί η κιμωλία που περιέχει αλλοιώνει το χρώμα.
  • Μη βάφετε τις ρίγες προτού περάσουν 24 ώρες από το τελευταίο χέρι βαφής. Όταν απομακρύνετε τις χαρτοταινίες θα αποκολλάται και το χρώμα.
  • Προσέξτε το αλφάδιασμα (οριζόντια και κάθετα). Ρίγες που δεν είναι οριζόντιες ή κάθετες δημιουργούν αίσθημα σύγχυσης.
  • Σε περίπτωση τριχρωμίας περάστε αστάρι στον τοίχο και βάψτε τις ρίγες με το ανάλογο χρώμα.

 

Πηγή :

www.decobook.gr