Τα χρώματα και η σημασία τους στο χώρο

 

Τα χρώματα και η σημασία τους στο χώρο

Τα χρώματα δίνουν ζωντάνια στη ζωή μας. Σίγουρα την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα! Κρύβουν μέσα τους έναν ταξιδευτικό κόσμο. Η επιλογή τους μπορεί να προδώσει στοιχεία του χαρακτήρα μας και της ψυχολογικής διάθεσης μας. Ας δούμε ποια χρώματα υποδηλώνουν κάτι και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πιο ταιριαστά στους χώρους που ζούμε.

Λευκό
Το λευκό είναι χρώμα τουφωτός. Συμβολίζει τηναγνότητα  κι όσοι επιλέγουμε το λευκό χαρακτηριζόμαστε από αθωότητα, ειλικρίνεια. Η επιλογή μάλιστα  του συγκεκριμένου χρώματος θα ήταν πολύ εύστοχη για το μπάνιο μας.

Μαύρο
Το μαύρο είναι ένα χρώμα που όπως και να το κάνεις εμπνέει σεβασμό, κομψότητακαι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μυστήριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μυστηρίου είναι οι «meninblack».  Ακόμα όμως το έχουμε συνδυάσει με το πένθος και το θάνατο, την κατάθλιψη, τη μοναχικότητα, την εσωστρέφια.

 

Κόκκινο
Το κόκκινο χρώμα όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε είναι το χρώμα του έρωτα. Διαλέγουμε λοιπόν το κόκκινο και εκφράζουμε το πάθος, την σεξουαλικότητα μας.
Πέρα απ’ αυτά το κόκκινο εκδηλώνει κι άλλα στοιχεία της προσωπικότητάς μας, όπως η επιθετικότητα, ο δυναμισμός, η φιλοδοξία. Αποφεύγουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε χώρους που έχουμε επιλέξει ως χώρους μελέτης.

Κίτρινο
Είναι το χρώμα του ήλιου, εκφράζει ζωή. Προτιμώντας λοιπόν αυτό το χρώμα δείχνουμε ότι από μέσα μας πηγάζει ζωντάνια, είμαστε ευτυχείς. Απ’ την άλλη  πάλι είναι και το χρώμα της κόντρας και του μίσους.

Πράσινο

Το πράσινο έχει συνδυαστεί με τη φύση και την αρμονία. Οι λάτρεις του πράσινου χρώματος είναι ειρηνικοί, αγαπούν την άνεση, τη θαλπωρή και την ισορροπία. Το πράσινο ρίχνει τους τόνους, μας χαλαρώνει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε χώρους μελέτης στο σπίτι.

Μπλε
Το μπλε είναι το σύμβολο της ειρήνης, της ηρεμίας. Οι άνθρωποι που επιλέγουν το μπλε ως χρώμα τους, χαρακτηρίζονται από ψυχραιμία, ονειροπόληση, οργάνωση, και ειλικρίνεια. Οι απαλοί τόνοι του έχουν συνδυαστεί με την καθαριότητα και την υγεία, ενώ τα σκούρα μπλε συμβολίζουν τη δύναμη και τη σοβαρότητα.

Καφέ
Το καφέ εκφράζει ισορροπία, σταθερότητα. Στην περίπτωση που το επιλέξουμε θα δώσουμε μια ισορροπία στα πράγματα, είτε αυτά αφορούν την προσωπικότητά μας, είτε τη ζωή γενικότερα. Ακόμα προσδίδει ζεστασιά και φιλικότητα.

Μωβ

Το μωβ, είναι ένα χρώμα που σπάνια το βλέπουμε σε κατοικίες. Στην περίπτωση όμως  που τολμήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, το αποτέλεσμα είναι ευρηματικό. Προσδίδει μεγαλοπρέπεια και ακόμα αναπτύσσει την έμπνευση. Συνεπώς το χρησιμοποιούμε σε στούντιο ζωγραφικής, στο γραφείο, στο υπνοδωμάτιό.

Ροζ

Το ροζ είναι ένα χρώμα, το οποίο έχει ταυτιστεί με το κλασικό κοριτσίστικο δωμάτιο. Αυτό όμως που επίσης  χαρακτηρίζει είναι η υγιεινή κι ηκαθαριότητα, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το μπάνιο μας…

Πορτοκαλί
Επιλέγοντας το πορτοκαλί χαρακτηριζόμαστε από την επιθυμία για άνεση,κοινωνικότητα, δυναμισμό και ανεξαρτησία. Είναι το ιδανικότερο χρώμα για τραπεζαρίες, αφού λειτουργεί θετικά για την όρεξη και βοηθάει στην πέψη. Λέγεται μάλιστα πως ενισχύει τη δημιουργικότητα.

Γκρι
Το γκρι είναι ένα χρώμα ενδιάμεσο του άσπρου- μαύρου κι όσοι το επιλέξουμε χαρακτηριζόμαστε από διακριτικότητα.

Μέσα από την επιλογή χρωμάτων καθένας εκφράζει χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του. Σημαντικότερο όλων είναι η αλήθεια της έκφρασης και όχι απαραίτητα ο κατάλληλος συνδυασμός τους.

Πηγή :

www.flowmagazine.gr