Πώς να κάνετε ένα δωμάτιο φωτεινότερο


Πώς να κάνετε ένα δωμάτιο φωτεινότερο

Τα φωτεινά δωμάτια δεν δημιουργούν μόνο μια θετική αύρα αλλά φαίνονται ακόμα μεγαλύτερα στο εσωτερικό τους από ότι είναι στην πραγματικότητα. Η λάμψη και η φωτεινότητα σε ένα χώρο στηρίζονται πάνω σε συγκεκριμένα βήματα, τα οποία είναι ικανά να μετατρέψουν ένα σκοτεινό και χωρίς έμπνευση χώρο, σε δημιουργικό και ατμοσφαιρικό.

Τοποθέτηση αρκετών φωτιστικών 

Ο φωτισμός σε ένα δωμάτιο εξαρτάται κυρίως από την εγκατάσταση λαμπτήρων ή επιδαπέδιων φωτιστικών, στραμμένων προς το ταβάνι και τους τοίχους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μικρύνουν οι σκοτεινές μεριές του δωματίου και το φώς που θα αντανακλάται, θα περιέχει μια ελαφριά, εναέρια λάμψη. Επιπλέον, η αντικατάσταση των φωτιστικών είτε με λάμπες υψηλής τάσης αλλά χαμηλότερης κατανάλωσης είτε με λάμπες διάφορων αποχρώσεων θα δώσει ένα χαρούμενο στυλ στο χώρο.
Ανοιχτές κουρτίνες και φυσικό φώς

Όταν ανοίγουμε τις κουρτίνες κατά τις πρωινές ώρες, τότε όχι μόνο επωφελούμαστε από τις ιδιότητες του φυσικού φωτός αλλά αφήνουμε το χώρο να λάμψει. Οι ημιδιαφανείς κουρτίνες αποτελούν μια εναλλακτική λύση, σε συνδυασμό με τα καθαρά παράθυρα, τα οποία αφήνουν το φώς να εισχωρήσει στο δωμάτιο. Παράλληλα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο οπτικά παράθυρο, κρεμώντας τις κουρτίνες στις άκρες των παραθύρων ή να εγκαταστήσουμε ένα φεγγίτη στο δωμάτιο που επιθυμούμε.

Οι καθρέπτες αντανακλούν το φώς

Η χρησιμοποίηση καθρεπτών σε ένα δωμάτιο αποτελούν κύριο στοιχείο της φωτεινότητάς του, χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, αν τοποθετήσουμε έναν καθρέπτη δίπλα από μια φυσική πηγή φωτός, θα παρατηρήσουμε ότι το φώς αντανακλάται με τέτοιο τρόπο, που καλύπτει όλες τις μεριές του δωματίου. Είτε με μικρούς καθρέπτες είτε με μεγάλους, το αποτέλεσμα θα είναι γρήγορο και εύκολο.
Το χρώμα των τοίχων

Τα ανοιχτά χρώματα, όπως το λευκό και το υπόλευκο αντανακλούν περισσότερο φως, ενώ οι σκούρες επιλογές απορροφούν το φώς και δεν το «ανακυκλώνουν». Υπάρχουν βέβαια και χρώματα, όπως το κόκκινο, που μπορεί να μην θεωρείται φωτεινό, αλλά είναι χαρούμενο. Ακόμα και αν έχουμε τοίχους με σκοτεινά χρώματα, μπορούμε να τους βάψουμε από την αρχή με ένα πιο ανοιχτό χρώμα της ίδιας ή άλλης εκδοχής. Η επιλογή του χρώματος στους τοίχους είναι ικανή να αλλάξει όλη την ατμόσφαιρα και να μετατρέψει σε τελείως διαφορετικό στυλ ένα χώρο.

Διακόσμηση σε τοίχους και όχι μόνο

Είναι καλό να επιλέγουμε πίνακες, εικόνες αλλά και αυτοκόλλητα τοίχων που να διαθέτουν φωτεινά χρώματα και όχι σκοτεινά, που απορροφούν το φώς. Ένας πίνακας που να αναπαριστά ένα φωτεινό τοπίο ημέρας είτε έναν μπλε ωκεανό θα χαρίσουν ένταση αλλά και λάμψη στο χώρο μας. Παράλληλα, τα φωτεινά μαξιλάρια, τα έπιπλα με απαλές αποχρώσεις και το λευκό πάτωμα μπορούν να αναδείξουν ένα πιο ευάερο δωμάτιο. Ας μην φοβηθούμε χρώματα που μπορούν να δώσουν ζεστασιά όπως: το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το ζεστό πράσινο και μπλε.

Πηγή :

Λιάνα Γεωργουλοπούλου

www.flowmagazine.gr